Onze razende reporter George Koopman sprak tijdens de Historic Grand Prix met verschillende deelnemers om te horen hoe het racen op Zandvoort hen bevalt. We laten er hier een paar aan het woord.
Georg Hallau – Masters F1
De Duitse Georg Hallau uit Duitsland is een van de deelnemers aan de FIA Masters Historic Formula One Championship, met zijn strakke Theodore, gereden door Roberto Guerrero in 1983. De wagen heeft jarenlang in een museum gestaan, waaruit de transport- en kraanondernemer uit Berlijn hem heeft gekocht. Om deel te kunnen nemen aan het officiële FIA kampioenschap moest de auto wel volledig terug worden gebracht naar FIA standaard. Dat betekende onder andere dat er andere velgen en een echte Cosworth motor in moest.
De auto heeft inmiddels de goedkeuring, maar de auto is nog niet naar de zin van Hallau. Zo zijn de nu gebruikte velgen 2 maten te klein en zijn er ook geen afstelgegevens vanuit het vroegere F1 team meer beschikbaar. Onduidelijk bijvoorbeeld is welke veren er vroeger op gezet waren. Georg en zijn kleine team hebben wel één van de oude Theodore teamleden weten te vinden, maar die kon zich de details ook niet meer herinneren. Hallau rijdt sinds dit seizoen mee met de Masters en heeft dus nog maar weinig kilometers kunnen maken. Vandaar dat hij de natte vrijdagochtend training wel heeft gereden, iets dat de meeste andere deelnemers vanwege mogelijke schade op de gladde baan hebben nagelaten.
Georg Hallau heeft meerdere historische raceauto’s, waaronder een CanAm Lola. Zoals de meeste HGP deelnemers is Georg al op gevorderde leeftijd, maar met de helm op gaat hij er toch voor. Vooral het feit dat er weinig tot geen rijhulp op zit, maakt de F1 Masters wel tot de “reine Lehre des Autosports”. Met één hand aan het stuur, één hand op de versnellingspook en het hoofd zonder neksupport vrij in de auto is het hard werken. Ook al weet hij dat hij de laatste secondes er niet uit haalt, is het toch “viel Spass”. “Zolang mijn vrouw het toestaat”, voegt hij er met een knipoog aan toe.
Zijn werk laat hem maar beperkt vrije tijd, maar hij ziet de raceweekenden als “kurze Urlaub”. Georg is dit jaar voor het eerst in Zandvoort, maar aangezien hij volgend jaar het hele Masters kampioenschap wil rijden, komt hij er wel weer terug. Hij wil graag wat andere nationaliteiten dan de Britse toevoegen aan de serie. Met een glimlach zet hij zichzelf neer als de derde Duitse F1 coureur, immers, de FIA heeft maar twee officiële F1 kampioenschappen, dus komt hij direct na Vettel en Hülkenberg in de Duitse rangorde. Bij de HGP kwam hij bij beide races op afstand als 7e aan de finish, maar hem kennende heeft hij desondanks erg genoten van ons mooie duinencircuit.
Laim Sullivan – Pre-’66 Touring Cars
De Pre-’66 Touring Cars race op Zandvoort trekt altijd veel internationale rijders. Vanuit Engeland was een heel regiment Mini’s geland op de HGP. Verrassend was om de twintiger Liam Sullivan tussen de rijders te zien. Liam heeft na zijn kartcarrière in Australië in 2014 de overstap naar Europa gewaagd. Zijn ambitie is het om op Sportscars te rijden en daarvoor is in Australië te weinig gelegenheid. Op Brits niveau heeft hij al menige wedstrijd gewonnen en zelfs een Brits kampioenschap gehaald. Totdat hij daadwerkelijk bij de 24 Uur van Le Mans op de grid staat, rijdt hij nu GT3’s en een fraaie historische Mini. Op zijn leeftijd heeft hij uiteraard nog geen eigen kapitaal, zoals de meeste van zijn tegenstanders bij de historische wedstrijden, maar maken o.a. sponsors Moto-Lita en Avation Leathercraft zijn races mogelijk.
Dat hij naast zijn professionele autosport carrière ook historische wedstrijden rijdt, heeft te maken met het rijplezier dat zo’n oude auto hem biedt. Met zichtbaar plezier verteld hij dat eigenlijk wel in alles wil rijden en altijd op zoek is naar de beste mogelijkheid daarvoor. Het FIA Masters kampioenschap, dat bij de HGP onder de noemer Pre-’66 Touring Cars is ingeschreven, biedt geweldig close racing, op prachtige Europese circuits en met fantastisch publiek. Hij noemt het “pure driving”, gericht op de rijders zelf, in plaats van de moderne electronische hulpmiddelen. En naast dat het leuk is om te rijden, leert Liam gelijk de diverse circuits kennen.
Dat Sullivan zich thuis voelt in zijn klassieke Mini bleek wel uit het feit dat hij snelste was in zijn klasse in de kwalificatie, nauwelijks langzamer dan de snelste Falcons en Mustangs. Helaas liet een afgelopen voorwiel de Mini vastlopen in het Zandvoortse grind tijdens de wedstrijd op zaterdag.