TKH: vier generaties liefde voor auto’s

TKH: vier generaties liefde voor auto’s

1652

Een oude bekende heeft zich bij de HARC gevoegd als nieuw prominent gezicht. TKH Group, het beursgenoteerde technologiebedrijf uit Twente, is de opvolger van State of Art als hoofdsponsor van de HARC. Drie generaties lang staat de familie Van der Lof aan het roer van TKH, maar al bij vier generaties stroomt er benzine door de aderen: van overgrootvader Johannes Cornelis tot achterkleindochter Shirley – allemaal hielden en houden ze van pk’s.

Een oude bekende heeft zich bij de HARC gevoegd als nieuw prominent gezicht. TKH Group, het beursgenoteerde technologiebedrijf uit Twente, is de opvolger van State of Art als hoofdsponsor van de HARC. Drie generaties lang staat de familie Van der Lof aan het roer van TKH, maar al bij vier generaties stroomt er benzine door de aderen: van overgrootvader Johannes Cornelis tot achterkleindochter Shirley – allemaal hielden en houden ze van pk’s.

Het gebeurt niet vaak dat een beursgenoteerd bedrijf een familiebedrijf blijft, maar TKH is de uitzondering die de regel bevestigt. Grondlegger van het bedrijf is Johannes Cornelis van der Lof, die in 1930 de NV Twentsche Kabelfabriek opricht. Al sinds het begin van de 20e eeuw stond de ondernemende Van der Lof aan het hoofd van zijn eigen kabellegbedrijf voordat hij met zakenpartner Jan Derk Odink in Haaksbergen de Twentsche Kabelfabriek begon.

De eerste generatie Van der Lof hield al van auto’s, want Johannes Cornelis had een zwak voor snelle Amerikanen. Zijn zoon Dries kreeg de liefde voor het automobiel zodoende met de paplepel ingegoten. We kunnen het ons nu niet meer voorstellen, maar de eerste auto die Dries kocht – in 1937, toen hij 18 werd – was een Bugatti. De prijs kunnen we ons evenmin voorstellen: 50 gulden! Na de oorlog ging Dries onmiddellijk weer rallyrijden, maar vanaf 1948 behoorde hij ook tot de pioniers van de Nederlandse circuitsport. Met zijn zelfgemaakte MG TD Special schitterde hij in de sportwagenraces op Zandvoort. Zozeer zelfs dat de KNAC hem vroeg om in 1952 als ‘local hero’ zijn opwachting te maken in de Grote Prijs van Nederland. Ondanks de haperende ontsteking van zijn HWM maakte hij genoeg indruk om van de Britten een contract aangeboden te krijgen. Zijn vader gaf hem één week bedenktijd: een echte autosportcarrière of mij opvolgen in het bedrijf. Dries koos het laatste en ging als amateur verder.

Omdat het bésturen naast het sturen in zijn bloed zat, nam Dries al gauw bestuursfuncties aan in de Nederlandse autosport. Aan zijn voorzitterschap van de NAV bewaart menigeen goede herinneringen. Daarnaast bleef hij met auto’s bezig: hij begon een verzameling aan te leggen die zijn zoon Alexander nog steeds in stand houdt. De mooiste auto’s daarvan zijn een Delahaye T135, een Maserati 250F en een Ferrari 340 F1. Met Alexander en zijn andere zoon Phil vormde hij vervolgens in de jaren zeventig een driemanschap in de historische autosport – en daar werd de kiem gelegd voor de jarenlange band tussen de HARC en de familie Van der Lof.

Ook Alexander volgde in de voetsporen van zijn vader: als coureur, maar ook als bestuursvoorzitter van TKH. Net zoals Dries voor de keuze stond, werd Alexander beschermd tegen de gevaren van de moderne autosport – al proefde hij in de jaren negentig even aan de autosport op het hoogste wereldniveau, door met een Ferrari 333SP mee te doen aan de FIA SportsRacing World Cup. Daarna ging hij verder in de historische autosport waarin hij was begonnen. Met Phil en zijn dochters in historische rally’s zoals de Winter Trial, maar zelf vooral ook op het circuit, tot op de dag van vandaag.

Een van die dochters schopte het tot in het Duitse Formule 3-kampioenschap, waarin ze begin deze eeuw diverse podiumplaatsen liet noteren. Maar door geldgebrek stokte het en Shirley ging net als haar vader door in de historische autosport. In haar geliefde Porsche 911 reed ze menig tegenstander zoek en in 2013 werd ze ‘herenigd’ met net zo’n HWM als waarin haar ‘Opa Ferrari’ destijds zijn eerste en enige Grand Prix reed. Shirley trouwde met GT-coureur Yelmer Buurman, dus hun dochter Isabelle heeft van twee kanten snelle genen meegekregen.

TKH is inmiddels een bloeiend technologiebedrijf met activiteiten over de hele wereld. Het bedrijf kreeg in 1980 de naam Twentsche Kabel Holding toen Dries van der Lof begon aan een reeks regionale overnames die een stevige groei inluidden. In 2005, 52 jaar na de eerste beursnotering, kreeg het bedrijf zijn huidige naam: TKH Group NV. Inmiddels was onder het bewind van Alexander de internationale expansie begonnen, in 2012 bekroond met een opname in de AMX-index van Euronext.

TKH staat vandaag aan de basis van vier soorten technologieën: 2D- en 3D-camerasensortechnologie en 3D-lasertechnologie, communicatie- en bewakingssystemen, speciale kabels en connectoren, en automatisering van productieprocessen. Die technologieën combineert TKH tot totaaloplossingen voor de telecom, bouw en industrie.