Foto expositie toont uniek beeld van Grand Prix Zandvoort in jaren ’70 en ’80

564

De naderende Grand Prix in Zandvoort nodigt uit om stil te staan bij historische beelden van het circuit in de jaren ’70 en ’80. Een periode waarin de sport zich technisch ontwikkelde en de commercie zijn intrede deed. Beelden uit deze toonaangevende tijd legde voormalig fotojournalist Harry Verkuijlen vast en deelt hij tijdens de foto expositie Grand Prix Zandvoort 70|80 graag met een breder publiek. De expositie is tijdens de Open Monumentendagen op zaterdag 9 en zondag 10 september tussen 11.00 tot 17.00 uur te zien in het Raadhuis van Zandvoort.

“Naast mijn dagelijks werk als fotojournalist in binnen- en buitenland heb ik altijd interesse gehad in de Formule 1 Grand Prix als hobby. Met name in de jaren ’70 en ’80 bezocht ik regelmatig het Circuit van Zandvoort en het dynamische stratencircuit in Monaco. Een fraai contrast”, blikt de 72-jarige aanjager van de foto expositie Harry Verkuijlen terug op een fascinerende tijd. Hij werkte sinds 1972 als fotojournalist voor landelijke dagbladen en heeft zo’n tien jaar geleden zijn arbeidzaam leven als fotojournalist afgesloten. “Mijn privécollectie met tientallen beelden staat al jaren in dozen opgeslagen op zolder. Omdat mijn passie voor autosport al die jaren is gebleven, ontstond het idee om het tijdsbeeld van toen een nieuw leven in te blazen”. 

Indringende portretten
De sfeervol ingerichte foto expositie toont straks niet alleen indringende close-up portretten van bekende coureurs waarbij emotie van de gezichten af te lezen is. Bezoekers wanen zich aan de hand van nostalgische sfeerbeelden ook in een tijd waarin tabaksfabrikanten de competitie beheersten en tribunes net zo vol waren als nu. We staan met deze expositie ook stil bij coureurs die zich manifesteerden in de absolute top, maar waarvan er helaas ook een aantal verongelukten zoals Ronnie Peterson, François Cevert en Ayrton Senna die eeuwige roem afdwong door zijn sublieme stuurmanskunst.

Zwart-wit
“Geboren Zandvoorter Jan Lammers speelt een belangrijke rol in de unieke zwart-wit beeldenreeks die tijdens de Open Monumentendagen zal worden getoond. Hij maakte vier jaar lang deel uit van onder meer het Formule 1-team Shadow. In die tijd werd Jan door tabaksfabrikant Samson gesponsord en het resulteerde in een stoel bij Ferrari. Deze kwam vrij na het tragisch overlijden van Gilles Villeneuve in Zolder. De bedoeling was het seizoen uit te rijden voor Ferrari maar dat plan viel in duigen door niets minder dan een gebroken duim”, vertelt man achter de camera Harry Verkuijlen. Het is een voorbeeld van een boeiend verhaal dat schuilgaat achter slechts één foto. “Ik zou het geweldig vinden om op 9 en 10 september met jong en oud mijn foto’s te delen en met andere F1-liefhebbers herinneringen aan die tijd op te halen.”      

Heeft u interesse om de foto expositie te bezoeken? U bent van harte welkom tijdens de Open Monumentendagen op zaterdag 9 en zondag 10 september tussen 10.00 en 17.00 uur in het Raadhuis van Zandvoort, Raadhuisplein 16. Aanmelden is niet nodig en toegang is gratis. Deze foto expositie is tot stand gebracht op basis van vrijwillige inzet van betrokkenen en in samenwerking met onder meer het Zandvoorts Museum. In dit museum is momenteel de tentoonstelling Half litre Heroes – Formule 3 te zien.