Vrij rijden

De HARC biedt een aantal keren per jaar de mogelijkheid om op circuitdagen tegen gereduceerd tarief Vrij te rijden. Er wordt niet in wedstrijdverband gereden, iedereen is vrij om te testen, te trainen of om circuitervaring op te doen. Ook zijn dit bij uitstek dagen om kennis te maken en als voorbereiding voor diegenen die het plan hebben om te gaan racen. Het biedt ook de niet-racende leden van de HARC de gelegenheid om op het circuit te rijden. Al met al, populaire dagen met veel rijders die in prima sfeer en met respect voor elkaar een topdag hebben, het is puur genieten.

Voorbereiding

Voor deelname is geen racelicentie vereist, wel een geldig rijbewijs. Aan het begin van de dag wordt de auto gekeurd op het gebied van veiligheid, een onderwerp dat bij de HARC hoog in het vaandel staat.
Aan een raceauto worden andere eisen gesteld dan aan een straatauto. Afhankelijk van de klasse waarin wordt gereden, wordt de auto gecheckt met als doel om het voor iedereen zo veilig en dus zo plezierig mogelijk te houden.

Indeling

De deelnemers worden ingedeeld in 4 groepen:

Groep 1

Gewone (moderne en historische) straatauto’s (zonder rolkooi en andere circuitaanpassingen; goedgekeurde helm is verplicht, een brandblusser wordt sterk aanbevolen);

Groep 2

Niet-licentiehouders met raceauto’s (rolkooi, goedgekeurde helm, brandwerende kleding en vaste brandblusser verplicht);

Groep 3

Licentiehouders met raceauto’s (rolkooi, goedgekeurde helm, brandwerende kleding, arm restraint en vaste brandblusser verplicht);

Groep 4

Monoposto’s en “Donkervoort-achtigen”, zoals Lotus 7, Caterham en Westfield (goedgekeurde helm, brandwerende kleding en vaste brandblusser verplicht).

Veiligheid

Het is noodzakelijk (Groep 1) dat er géén losse zaken in de auto liggen op de hoedenplank of de achterbank. Zorg voor een iets hogere bandenspanning (+ 0.3 atm.) en een iets hoger oliepeil in het motorcarter (+ 0.25 l) en prima werkende schokbrekers. Controleer op olie- en koelvloeistof lekkage.

Voor Groep 2-3 en 4 is racekleding verplicht, als ook het dragen van een armrestraint. Het dragen van een goedgekeurde helm is vanzelfsprekend voor alle groepen verplicht.
Bij de inschrijving via de website wordt gevraagd een digitale vrijwaringverklaring te tekenen en zich op de hoogte te stellen van de vlagsignalen en overige spelregels door middel van de digitale briefing.

Voor aanvang wordt er een extra briefing gehouden waarbij de spelregels nog eens worden uitgelegd door Paul van Stenis, ieders aanwezigheid hierbij is verplicht. Het is verboden om passagiers mee te nemen op het circuit met uitzondering van een KNAF gecertificeerde instructeur. Auto’s moeten zijn voorzien van een sleepoog of -strap aan de voor- en achterzijde om onnodig oponthoud bij het eventueel afslepen te voorkomen.

Geluidprotocol

Geluid is een belangrijk issue op het circuit, hierover zijn afspraken met gemeente en provincie gemaakt.
In dit kader geldt voor auto’s uit Groep 1 een limiet van 88 db en voor auto’s uit de groepen 2-3-4 een maximum van 92 db. Hierop wordt gecontroleerd. Bij een overschrijding volgt één waarschuwing, bij een volgende overtreding wordt de rijder van verdere deelname uitgesloten.

Instructie

Voor beginnende rijders is er een mogelijkheid voor het krijgen van instructie van een KNAF gecertificeerde instructeur. Vraag hiernaar bij de inschrijving. Ook zijn er altijd ervaren, racende HARC-leden aanwezig die graag bereid zijn om tips te geven. 

Inschrijven

Bij de Vrij rijden dagen hebben HARC leden bij de inschrijving voorrang, tot 10 dagen voor het evenement. Inschrijving vindt plaats via de website, op volgorde van binnenkomst. HARC leden komen alleen in aanmerking voor korting indien de contributie is voldaan. Gezien de groeiende belangstelling is het niet aan te raden met inschrijven te wachten tot de dag voor het evenement of op de dag zelf.  Dit zorgde in het verleden voor onnodig lange wachtrijen, waardoor de keuring van de auto en andere voorbereidingen in het gedrang komen.

Inschrijven, ondertekenen van de vrijwaring en de briefing en betaling vindt vooraf plaats via de website.  Bij de inschrijf-desk hoeft u dan alleen uw geldig rijbewijs te tonen (of een geldige licentie voor groep 3).

Circuit afspraken

Het is uitdrukkelijk alleen toegestaan te parkeren achter de pitboxen indien er een pitbox wordt gehuurd. Het reserveren van een pitbox bij het circuit Zandvoort kan uitsluitend door een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
De maximale snelheid voor alle voertuigen op de paddock is 30 km p/uur. De huisregels en het paddockreglement van Circuit Zandvoort zijn van toepassing. De maximale snelheid in de pitlane is 40 km p/uur, door de Marshalls wordt hierop gecontroleerd. De pitlane is toegankelijk via Pitbox 0.

Schade

Als rijder bent u verantwoordelijk voor gebruiksschades aan de baan en overige objecten op Circuit Zandvoort. Hierbij een globale opsomming van de daaraan verbonden kosten. 

Bandenpakket € 150,-- per rij;
Rubbermat € 275,--;
Tecpro Barrier € 900,--;  
Vangrailplaat € 275,-- p.stuk;
Vangrailstijl € 75,--p.stuk;
Vangraileindstuk € 125,-- p.stuk;
Nordbeton/Spengler Barrier € 1.500,--p.stuk;
Nordbeton/Spengler Deur € 4.000,--p.stuk;
Fia Hek € 2.000,-- p.5 meter;
Publiekshek € 200,-- p.5 meter;
Oliepoeder €25,-- p.zak;
Veegwagen € 50,-- p.15 min;
Takelwagen € 50,-- p.15 min;
Brandblusser €125,-- p.stuk;
Blusketel € 335,-- p.stuk. 

Inschrijving / controle / keuring in pitbox 23/24

08.00 – 08.30 uur    aanmelden/keuring groep 1 (straatauto’s - standaardklasse) 
08.20 – 08.45 uur    aanmelden/keuring groep 2 (race-auto’s, niet-licentiehouders) 
08.20 – 08.45 uur    aanmelden/keuring groep 3 (race-auto’s, licentiehouders) 
08.45 – 09.00 uur    aanmelden/keuring groep 4 (monoposto’s en Lotus7-achtigen) 
Om de wachtrijen niet te lang te laten worden, verzoeken wij u vriendelijk om zich stipt aan deze tijden te houden. 

Verplichte briefing (digitaal en fysiek) & vrijwaring (digitaal)

Deze formulieren worden u na aanmelding digitaal toegestuurd. Wij vragen u vriendelijk maar dringend om deze vooraf digitaal te ondertekenen of anders uit te printen en te ondertekenen zodat u deze volledig ingevuld kunt inleveren bij de keuring. 

BRIEFING vóór PITBOX 25

08.30 – 08.45 uur    Groep 1 – 2 – 3 
09.00 – 09.15 uur    Groep 4

Sessietijden vrij rijden

groep 1         09.00 – 09.30 / 11.05 – 11.35 / 13.55 – 14.10 uur
groep 2/3     09.35 – 10.25 / 11.40 – 12.30 / 14.15 – 15.05 / 15.45 – 16.30 uur
groep 4        10.30 – 11.00 / 12.35 – 13.05 /  15.10 – 15.40 / 16.35 – 17.00 uur        
Pauze          13.05 – 13.55 uur        

PRIJZEN VRIJ RIJDEN 2024: 
Inschrijving groep 1:  € 160,-- HARC leden, € 215,-- niet leden
Inschrijving groep 2: € 295,-- HARC leden, € 395,-- niet leden
Inschrijving groep 3: € 295,-- HARC leden, € 395,-- niet leden
Inschrijving groep 4: € 260,-- HARC leden, € 360,-- niet leden

Dit zijn standaard prijzen, deze kunnen afwijken per evenement.

Het reserveren van een pitbox bij het circuit Zandvoort kan uitsluitend nog via een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.