Nieuwe coureurs maken op KNAF-dag kennis met historische autosport

686

Ook de historische autosport was present op de kennismakings- en testdag van de KNAF op 12 februari op Circuit Zandvoort. De HARC had daartoe een reeks auto’s uit het NK HARC 82-90 neergezet, waarmee belangstellenden konden proeven aan historisch racen.

Molenaar had diverse BMW E30 325i’s meegebracht, waarbij NK HARC 82-90-coureur Michel Groen voor de coaching zorgdroeg. Daarnaast kwamen er twee Mazda MX-5’en uit de koker van Van der Heijden Autosport. Ook waren er Alfa’s en Westfields van de partij.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Een leuke mix van ‘nieuwe’ coureurs maakte van de kans gebruik. Zo reden bij Van der Heijden twee coureurs die elk op hun eigen manier een opstapje maakten. Elogio Trinidad bouwde voort op zijn ervaring tijdens trackdays met zijn eigen Alfa 75, terwijl Donny van den Berg zijn rol als monteur verwisselde voor die van coureur, nadat hij eerder al een E30 325i had getest.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bij Molenaar stapte Liam Verbeeck in, een jonge karter die via zijn vader bekend was met de historische autosport. Niet alleen zijn vader, die zelf in een Alfa Romeo Giulietta racet, maar ook opa was mee voor de morele ondersteuning. Stap voor stap werkte Michel Groen de enthousiaste tiener in, waarbij vooral het terugschakelen voor de langzamere bochten – en daarbij niet meteen achterstevoren komen te staan! – de aandacht kreeg. Na drie sessies reed Liam uitstekende tijden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De HARC-afvaardiging vormde een relatief klein deel van het aanbod op de KNAF-dag, dat verder voornamelijk op de moderne instapklassen uit de VRM-stal van Dick van Elk was gericht. Daar maakten vooral tieners uit de kartsport voor het eerst kennis met de autosport. Toch was ook bij hen belangstelling voor de historische autosport te bespeuren. Rijtijd is tenslotte duur in de moderne autosport en dan biedt de historische autosport een interessant alternatief om toch de nodige meters te maken. Het pure karakter van een historische raceauto versnelt daarbij bovendien de leercurve. Goede voorbeelden van die historische leerschool zijn Colin Caresani en Pepijn Kraaijeveld.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Het NK HARC 82-90 was overigens niet de enige vertegenwoordiger van de historische autosport die op het circuit aanwezig was. Ook Roelant de Waard kwam polshoogte nemen als nieuwe voorzitter van het NKHTGT – dat vanaf dit jaar als de SuperSixties Classic Racing League door het leven gaat. Dat bood HARC-voorzitter Onno Vlaanderen de kans om met De Waard bij te praten over de toekomstkansen van de Nederlandse historische autosport.