Pitstop 5 – VVDH op bezoek bij Porsche Classic Center Gelderland

406

Een select gezelschap Vrienden van de HARC was uitgenodigd voor een exclusieve rondleiding door de collectie van Mark Wegh. Voor wie het niet weet, Mark Wegh is de man achter Porsche Centrum Gelderland, gevestigd in Heteren. Onderdeel daarvan is Porsche Classic Centrum Gelderland, dat je gerust wereldwijd toonaangevend mag noemen als het gaat om restauratie en onderhoud van klassieke Porsches. Mark is een liefhebber pur sang en heeft een collectie om van te watertanden. Die collectie mochten we bekijken onder begeleiding van een deskundige gids. Als historische raceliefhebbers viel onze blik bij aankomst al van verre op de Porsche 904 in de showroom, terwijl door een ruit op de bovenverdieping een 934 in Vaillant kleuren de aandacht trok.
VVDH PCCG 9

De ontvangst met soep en broodjes was bijzonder gastvrij, maar bij velen kriebelde het al snel om naar boven te gaan. Na een korte intro door Onno Vlaanderen leidde onze gids Rutger ons naar de bovenverdieping, waar we als eerste te midden van een collectie Audi quattros terechtkwamen. Het was meteen duidelijk dat de verzamel-liefde van Mark Wegh de historie van Porsche in de breedste zin van het woord betreft. Zodoende is ook het merk Volkswagen goed vertegenwoordigd, met vooral veel zeer zeldzame vroege Kevers en daarvan afgeleiden. En wat te denken van een rijtje originele film-Kevers gebruikt in de diverse Herbie-films, sommige met bizarre – maar goed verborgen – modificaties?

VVDH PCCG 3

Tussen VW en Porsche bevond zich destijds een heel scala aan kleine merken en carrosseriebouwers en ook dat is ruimschoots vertegenwoordigd, met rariteiten van onder andere Beutler, Denzel en Enzmann. Maar het ging natuurlijk vooral om de Porsches. Om die collectie hier te gaan beschrijven is volkomen ondoenlijk. Het staat vol met alle denkbare typen, vaak in een unieke uitvoering, met een beroemde eigenaar, met weinig kilometers, en meestal alle drie.

VVDH PCCG 11

We probeerden het andersom: welke modellen ontbreken er in de collectie? Uiteindelijk wisten we er twee te noemen, de 912 (die met de 1,6 liter VW krachtbron), en de Carrera GT (met de 5,7 liter V10). Helaas, toen Rutger ons vervolgens meenam naar de werkplaats, stonden we oog in oog met een smetteloze 912 en maar liefst twee Carrera GT’s. Iets verderop stond een Porsche 550 spider op de brug, hetgeen ons een mooie doorkijkje gaf op diens befaamde Königswelle-motor.

VVDH PCCG 12

In de plaatwerkerij kregen we tekst en uitleg over de wedergeboorte van een tweetal zeer vroege 356’s waar momenteel aan gewerkt wordt. Het zijn beide lange termijn projecten, perfectie en haast gaan immers niet samen, die veel vakmanschap vereisen. Het was zeer interessant om die uitleg van de vakman zelf te krijgen. Gelukkig toonde Rutger zich een geduldig man, want een uur was bij lange na niet genoeg om alles te bekijken. Na twee uur waren we weer terug in de showroom, waar de die-hards zich nog konden vergapen aan de vitrines met Porsche automobilia, want ook die collectie is ongekend! Al met al was het een uniek inkijkje in de historie van het Porsche-erfgoed. Onze dank gaat uit naar de mensen van Porsche Classic Center Gelderland voor hun gastvrijheid.

VVDH PCCG 10

(foto's: Jan van Hylckama Vlieg)