Succesvolle Nederlandse delegatie op Le Mans Classic

1030

De Nederlandse deelnemers aan de jubileumeditie van de Le Mans Classic hebben over het geheel genomen goed gepresteerd. David & Olivier Hart behaalden het grootste succes door met hun Lola T70 Mk3B in plateau 5 te zegevieren, maar ook Hans Hugenholtz schreef met zijn teamgenoot Emanuele Pirro een race in plateau 3 op zijn naam en won de Index of Performance in plateau 5.

De Harts wonnen in plateau 5 twee van de drie races en lieten daarmee hun rivaal Steve Brooks achter zich, terwijl Pirro in de Ford GT40 van Hugenholtz van zich liet spreken door een vierde plaats algemeen te laten noteren in de eerste race. In de laatste race van plateau 3 gebeurde hetzelfde met de Lister ‘Costin’ van Hugenholtz, maar pech in de eerste race voorkwam een hoge klassering.

Ook in het bijprogramma gooiden de Harts hoge ogen. Met hun Lola T92/10 (de voormalige auto van Cor Euser en Charles Zwolsman Sr) werden ze tweede in Group C, terwijl hun Courage C60 als derde eindigde in de Endurance Racing Legends, waarin ook Peter Kox in zijn vroegere Ferrari 550 Maranello goed voor de dag kwam. Peter van Hoepen verscheen er ook in aan de start met een Courage C60, maar reisde voortijdig af toen hij het nieuws vernam van het tragische ongeluk van Dilano van ’t Hoff, die hij persoonlijk kende. Erwin van Lieshout reed mee in de speciale Porsche-race in het voorprogramma, al had hij liever meegedaan aan het plateau voor zijn originele 911.

ENDURANCE RACING LEGENDS LE MANS CLASSIC 2023

Alexander van der Lof sleepte intussen in de Delahaye 135S van vader Dries twee derde plaatsen in de wacht in plateau 1. Thomas en Stephan Slijpen reden netjes naar de 37e plaats in hun Talbot 90, terwijl voor Jan Gijzen een 67e plaats resteerde, na pech in de tweede race met zijn Riley Imp.

Harold en Alexander Goddijn kwamen in plateau 2 aan de start, om met hun Maserati 300S als 57e te finishen, terwijl Quirina Louwman met haar Lotus Elite als 23e finishte in plateau 3, met Gaby Oppenheim als teamgenoot. Jaap Sinke reed erg sterk in de Austin Healey 3000, met zelfs een vierde plaats algemeen in de tweede race als topresultaat, maar pech voorafgaand aan de laatste race verhinderde een hoge klassering. Ook Mike van Thiel en Jochem Kentgens reden in de nacht naar een sterke 19e plaats in de Morgan Plus 4, maar net als bij Sinke stond pech in de weg van een mooi eindresultaat.

ENDURANCE RACING LEGENDS LE MANS CLASSIC 2023

Plateau 4 bleek het pechsegment voor de Nederlandse delegatie: Armand Adriaans kon feitelijk niet eens beginnen aan de 24 uur, na pech in de eerste ronde met zijn Shelby Mustang GT350, terwijl het ook snel was afgelopen voor de Ferrari 250 LM van Alexander van der Lof en Yelmer Buurman. De laatstgenoemde kon niet eens in actie te komen. Ook de GT40 van de Harts en Nicky Pastorelli moest voortijdig afhaken.

In plateau 5 kwam Pastorelli wel sterk voor de dag in de De Tomaso Pantera van Ronald Lenters, al haalde die niet het einde van de laatste race. Jan Gijzen kwam evenmin de nacht door met zijn Ferrari 275 GTB/4.