De Historic Grand Prix staat weer voor de deur!

De Historic Grand Prix staat weer voor de deur!

2649

Nog even en de motoren brullen weer ouderwets in de duinen. De zevende editie van Historic Grand Prix vindt dit jaar plaats van vrijdag 31 augustus t/m zondag 2 september: drie dagen vol hoogtepunten uit de rijke autosportgeschiedenis. Met de ronde van het historisch Formule 1-kampioenschap als vertrouwd hoogtepunt, maar ook met vele nieuwe, spannende grids. Zoals de Tourenwagen Classics voor DTM- en Super Touring-auto’s. Of de eerste editie van de officiële FIA Historic F3 European Cup.

Nog even en de motoren brullen weer ouderwets in de duinen. De zevende editie van Historic Grand Prix vindt dit jaar plaats van vrijdag 31 augustus t/m zondag 2 september: drie dagen vol hoogtepunten uit de rijke autosportgeschiedenis. Met de ronde van het historisch Formule 1-kampioenschap als vertrouwd hoogtepunt, maar ook met vele nieuwe, spannende grids. Zoals de Tourenwagen Classics voor DTM- en Super Touring-auto’s. Of de eerste editie van de officiële FIA Historic F3 European Cup.

De ruggengraat van de Historic Grand Prix wordt vanaf het begin gevormd door de vier klassen van Masters Historic Racing – en dat zal dankzij een langjarig contract nog wel even zo blijven. Het FIA Masters Historic Formula One Championship is het officiële wereldkampioenschap voor F1-auto’s van 1966 tot 1985 en ook dit jaar staat Zandvoort op de kalender. De kampioen van 2016 is de favoriet voor 2018, want Nick Padmore (Williams FW07C) heeft al zes races op zijn naam geschreven. In de pre-78-klasse strijden Greg Thornton (Lotus 77) en Max Smith-Hilliard (Fittipaldi F5A) om de titel.

In het FIA Masters Historic Sports Car Championship zijn Leo Voyazides en Simon Hadfield in hun Lola T70 Mk3B de torenhoge favoriet. Zij wonnen al op Brands Hatch en de Nürburgring – en ook op Imola, om daarna te worden gediskwalificeerd. David Hart zal in zijn T70 Mk3B zeker partij bieden, net als Paul Gibson en Jason Wright. In de lagere klassen kijken we uit naar de optredens van onze snelle landgenoten Michiel Smits (Lola T70 Mk1) en Nicky Pastorelli (Ferrari 365 GTB/4 Daytona).

David & Olivier Hart en Voyazides/Hadfield nemen het opnieuw tegen elkaar in de Masters Gentlemen Drivers, maar dan met hun Shelby Cobra Daytona Coupés. Daarin binden ze de strijd aan met Michael Gans/Andy Wolfe (AC Cobra) en Nicky Pastorelli in de bijzondere Ferrari 250 GTO/64 van Roelofs Engineering. Extra vaderlandse inbreng komt van de Corvette van Roeland Voerman en de Elan van Sander van Gils. De GT’s van het NK HTGT rijden een uur met de Masters Gentlemen Drivers mee in hun eigen race.

Een nóg groter veld treedt aan in de Masters Pre-66 Touring Cars, waar zich de toerwagens van het NK HTGT bij voegen. Grote favoriet is de Ford Falcon Sprint van Mike Gardiner/Andy Wolfe, die dit jaar al drie keer triomfeerde. De Mustangs van Henry Mann/John Young, Olivier Hart en Rob Fenn mogen we echter niet uitvlakken, evenmin als de Falcon van Julian Thomas/Calum Lockie. Cortina-geweld komt van Andrea Stortoni, Geoff Letts en Mark Martin, terwijl de Mini’s worden aangevoerd door regerend kampioen Jonathan Lewis.

Vorig jaar het allergrootste veld en dit jaar wellicht opnieuw: het NK GTTC voor GT’s en toerwagens tussen 1966 en 1981. Vooraan zullen we Porsche Carrera RS’en zien, gevolgd door Escorts en daarna een stijgende variatie aan toerwagens – van Simca tot Mini!

Nog nieuwer zijn de auto’s van de Tourenwagen Classics, die voor het eerst naar Zandvoort komen. Dit kampioenschap laat de hoogtijdagen van het DTM en Super Touring-kampioenschappen als het BTCC en de STW herleven. Veel Mercedessen en BMW’s, maar ook Opels, Renaults en Volvo’s. Uit Twente brengen Gerbert en Arjan Luttikhuis twee Mercedes 190 Evo 1’s uit de AMG-stal mee.

Net zo nieuw en bijzonder is de FIA Historic Formula 3 European Cup, een eenmalige kampioenswedstrijd voor de titel van beste F3-coureur van Europa. De Cup staat open voor F3-auto’s van 1971 tot 1984, de periode waarin ook Jan Lammers, Arie Luyendijk en Huub Rothengatter schitterden in deze klasse. Het is een hele eer dat de FIA Zandvoort heeft uitgekozen als locatie voor deze Cup, maar eigenlijk is het ook weer logisch. Met de Masters of Formula Three heeft Zandvoort immers echt een naam opgebouwd: het circuit mag best worden beschouwd als de spirituele thuisbasis van de Formule 3.

En daarmee hebben we alle FIA-wedstrijden nog niet gehad. Want de Historic Grand Prix is dit jaar het evenement met de meeste officiële FIA-wedstrijden. Ook de FIA Lurani Trophy voor Formule Juniors komt immers naar Zandvoort. Met Mark Shaw, Pier Enrico Tonetti en regerend kampioen Bruno Weibel als favorieten. En met onze landgenoot Floris-Jan Hekker in zijn Rayberg in een van de oudere klassen in de Formule Junior.

Met de eenzitters is het dan nog lang niet gedaan, want de zeer populaire Formule 2’s en 500cc F3’s maken dit jaar hun comeback op Zandvoort. De F2’s zullen de F1’s ongetwijfeld weer proberen te evenaren in luidheid, terwijl de 500cc’s garant staan voor slipstreamspektakel.

De demo’s van het middagprogramma houden je intussen volop bezig. Porsche, BMW, Jaguar, DAF – ze leveren allemaal een prachtige inbreng. Maar het speciaalst zijn waarschijnlijk toch de herscheppingen van de Ferrari Sharknoses die in 1961 het wereldkampioenschap F1 domineerden en op Zandvoort destijds hun eerste overwinningen behaalden. De originele auto’s zijn destijds door Enzo Ferrari vernietigd, maar de Amerikaan Jason Wright heeft ze met uiterste zorg en precisie laten nabouwen – met twee originele motoren erin. Nog mooier is dat Arturo Merzario (ex-Ferrari-fabriekscoureur) en Derek Hill (de zoon van de wereldkampioen van 1961, Phil Hill) de beide auto’s zullen besturen.