Drukke weken in internationale historische autosport

Drukke weken in internationale historische autosport

625

Na een wat stille zomer zijn de internationaal actieve teams en coureurs in de Nederlandse historische autosport begonnen aan een drukke septembermaand. Niet alleen toog de NKHTGT-karavaan naar Barcelona, diverse Nederlanders waren op Vallelunga actief bij Peter Auto – en ook de Goodwood Revival en de Spa Six Hours staan alweer voor de deur!

Na een wat stille zomer zijn de internationaal actieve teams en coureurs in de Nederlandse historische autosport begonnen aan een drukke septembermaand. Niet alleen toog de NKHTGT-karavaan naar Barcelona, diverse Nederlanders waren op Vallelunga actief bij Peter Auto – en ook de Goodwood Revival en de Spa Six Hours staan alweer voor de deur!

Dat Zandvoort even buiten gebruik was voor overige raceactiviteiten, is de wereld in augustus niet ontgaan. In ruil daarvoor kregen we wel het fantastische autosportfeest dat de Grand Prix van Nederland heette – het was prachtig om die woorden na 36 jaar weer te kunnen uitspreken als iets dat niet in het verleden ligt. Ook bij Masters Historic Racing en Peter Auto lagen de activiteiten even stil, bij de eerste door de spijtige afgelasting van de Historic Grand Prix op Zolder, bij de tweede doordat de focus lag op de Tour Auto.

Het NKHTGT toog intussen in het weekend van die glorieuze GP van Nederland naar Barcelona, waar Rhea Sautter/Andy Newall en Michiel Campagne de zeges verdeelden. Bij de toerwagens won Martin Bijleveld race 1, terwijl Thijs van Gammeren in race 2 met de buit aan de haal ging.

Op Vallelunga liepen David en Olivier Hart afgelopen weekend de hoofdprijs mis in de Sixties Endurance-race van Peter Auto, maar ze sloegen terug door met hun Lola-Chevrolet T70 Mk3B de CER1-race te winnen. Armand Adriaans behaalde ook een podium: hij werd met zijn BMW 635 CSi derde in de Groep A-klasse van de Heritage Touring Cup. Samen met Ad Verkuijlen kwam Adriaans ook goed voor de dag in de Sixties Endurance-wedstrijd, door met hun Corvette als 12e algemeen te eindigen. 16e werd intussen Erwin van Lieshout, die met zijn Porsche 911 vanuit Barcelona naar Italië was doorgereisd en maar net het GT2-podium misliep. Jan Gijzen was met zijn Lotus Elite in de Fifties Legends de snelste auto die echt uit de jaren vijftig kwam.

Komend weekend staat dan alweer de Goodwood Revival voor de deur, die ongetwijfeld na de gedwongen stop van vorig jaar een extra groot feest zal worden. Ook hier voert David Hart de Nederlandse inschrijvingen aan, bijvoorbeeld met de Ferrari 250 GT SWB die hij met Nicky Pastorelli deelt in de Stirling Moss Memorial Trophy (v/h Kinrara Trophy). Daarin zijn ze niet de enige Nederlanders, want Hans Hugenholtz verschijnt met de 250 GT SWB van Racing Team Holland, deze keer met Jochen Mass als illustere teamgenoot. En alsof dat nog niet genoeg is: Olav Glasius zet een 250 GT SWB in voor HARC-hoofdsponsor Alexander van der Lof en zijn schoonzoon Yelmer Buurman. De zesde Nederlander in het veld van de fameuze vrijdagavondrace is Karsten Le Blanc. Hij deelt een Porsche 356 Carrera GT met Tarek Mahmoud.

Van der Lof komt ook aan de start in de Festival of Britain Trophy voor de oudste GP-auto’s. De Ferrari 340 F1 die vader Dries ooit uit Zuid-Amerika haalde, wordt daarvoor weer speciaal van stal gehaald, waarbij Olav Glasius opnieuw als inschrijver fungeert. Ook Hugenholtz doet nog een keer mee, met een Lister Costin in de Sussex Trophy die voorheen altijd de zondag afsloot, maar nu het laatste onderdeel is van de zaterdag.

Floris-Jan Hekker maakt op zondagochtend vervolgens deel uit van het Formule Junior-spektakel in de Chichester Cup – de eerste keer dat Hekker met zijn Raybrig zijn opwachting mag maken op Goodwood. In de afsluitende Freddie March Memorial Trophy zien we Karsten Le Blanc nog eens, nu in zijn vertrouwde Austin Healey 100S. Ook David Hart verschijnt daarin aan de start, deze keer in de pas bij Pastorelli Classics opgebouwde Maserati 300S waarin hij ook al op Monaco te zien was.

Twee weken daarna is het tijd voor de Spa Six Hours. Ook dat is een evenement waar velen extra reikhalzend naar uitkijken na de pauze van 2020. Het programma is inmiddels bekend, de inschrijvingslijsten moeten nog naar buiten worden gebracht. Maar dat de Six Hours definitief doorgaan, is in ieder geval al goed nieuws!